Tillidsreform

NÄr vi trykker pÄ alarmknappen, fordi en nervÞs studerende fumler med en taske pÄ vej til eksamen, sÄ har mÞrkemÊndene vundet.

Vi har brug for en tillidsreform, hvis vi ikke vil ĂŠdes op af angsten for hinandens grusomhed.

 

Menneskejagt i KÞbenhavn. MistÊnkelig mand eftersÞgt. BevÊbnet politi pÄ gaden.

Overskrifterne var mange, da en engelskstuderende fejlagtigt blev forvekslet med en terrorist. Han havde virket nervÞs, og han havde endda fumlet med en taske, hvorfra der stak ledninger ud. Ledninger til hans medbragte printer, skulle det vise sig, for manden var pÄ vej til eksamen. Endda havde han lÊst i bogen War on terror. Den var eksamenspensum.

En medpassager blev nervÞs, ringede til politiet, der trykkede pÄ terrorknappen, og en storstilet menneskejagt begyndte.

Alle handlede sÄdan set rigtigt. En mellemÞstligt udseende mand, der virker nervÞs og bÊrer pÄ tasker med elektronik mens han lÊser om terrorisme. Vi er trÊnet til, at situationen er hÞjspÊndt. Det er ikke et spÞrgsmÄl om terroren kommer til Danmark. Det er et spÞrgsmÄl om hvornÄr.

GrundlĂŠggende mistillid
Der gĂ„r en lige linje fra manden i toget og til sikkerhedskontrollen i lufthavnen. NĂ„r jeg rejser med fly i 25 minutter fra Aalborg til KĂžbenhavn, skal jeg smide jakke, bĂŠlte, tĂžmme lommer, Ă„bne taske, fjerne computer. Jeg er potentiel terrorist. Det er vi alle. Og nĂ„r alarmen bipper – og det gĂžr den ofte – sĂ„ kigger vi med misbilligende blikke, selvom grunden oftest er et glemt nĂžglebundt eller armbĂ„ndur.

En grundlÊggende mistillid til hinanden er den historie, der i stadigt stigende grad binder os sammen. Terrorismen er en af dens grunde. Men der er flere grunde, og effektivisering er en anden, der nÊsten er lige sÄ slem, for i jagten pÄ evig vÊkst og forbedringer kontrollerer vi hinanden med skemaer, kameraer, evalueringer etc.

Nyligst kom en idé frem om, at der pÄ alle politibetjente skulle monteres et kamera. Det har nemlig i andre lande nedbragt antallet af klager over politiet.

Mistillidssamfundet er et problem for os alle
Vores grundlÊggende mistillid til hinanden er blevet sÄ stor, at der kun er skuldertrÊk til overs for de afslÞringer, Edward Snowden tidligere pÄ Äret bibragte verden. Vi overvÄges. Telefonsamtaler registreres, mails gemmes, chats logges. USA lyttede med, nÄr Merkel talte i telefon (de er vist holdt op).

’Collecting all’ hedder strategien, der gĂ„r ud pĂ„, at alle data, der kan indsamles, de skal indsamles. Vi er alle potentielle terrorister. Vi er alle potentielle forbrydere.

Argumentet for at trÊkke pÄ skulderen og sige nÄja er, at overvÄgningen kun er et problem for dem, der har noget at skjule. Men nej. OvervÄgningen og hele udviklingen af mistillidssamfundet er et problem for os alle.

Terroren har allerede fundet sted
NÄr vi overvÄger hinanden og nÄr vi trykker pÄ alarmknappen, fordi en nervÞs studerende fumler med en taske pÄ vej til eksamen, sÄ har mÞrkemÊndene vundet og terrorangrebet allerede fundet sted. Det har ikke lagt NÞrreport Station i ruiner. Men det indre terrorangreb har gjort os angste for hinanden i en sÄdan grad, at det ÞdelÊgger vores samfund. Det ÞdelÊgger mennesker.

Vi er nĂždt til at begynde en ny fortĂŠlling, hvis ikke vi vil ĂŠdes op af angsten for hinandens grusomhed.

Vi er nÞdt til at lÞsne op. Vi er nÞdt til at turde tro pÄ hinanden. Det starter ikke kun i frygten for terror; det starter i de smÄ registreringer, som vi foretager i grundlÊggende mistillid. Stempelure, der genindfÞres pÄ arbejdspladserne. Skemaer og evalueringer der, hvor der burde vÊre tillid og rum. Registrering der hvor der burde vÊre omsorg.

Brug for at turde tale med hinanden
Det mÄ vÊre muligt at kunne stige pÄ et fly uden at starte turen med en pÄmindelse om min sidemands mulige farlighed.  Det mÄ vÊre muligt at tanke benzin uden at blive filmet af 11 kameraer pÄ tanken. Det mÄ vÊre muligt at skrive disse linjer uden at de skal logges af NSA.

Men vil det ikke fĂžre til risiko for terror? For forbrydelser? Det er muligt. Men det er en risiko, jeg er villig til at lĂžbe. Risikoen, derimod, for at vi fokuserer pĂ„ det vĂŠrste i hinanden – at jeg ikke ser dig som menneske, men som potentiel forbryder – den er for mig at se vĂŠrre.

Vi har brug for en tillidsreform. Vi har brug for, at vi bindes sammen af troen pÄ, at vi grundlÊggende vil hinanden det godt. Vi har brug for at turde tale med hinanden. Vi har brug for at turde se hinanden i Þjnene.

Hvis vi bindes sammen af mistilliden, har terroristerne vundet. Det mÄ vi ikke tillade.