Publikationer

Bøger, rapporter, afhandlinger og andre udgivelser

Jeg har udgivet en række bøger, rapporter, artikler og andet, særligt omkring ledelse, mentalt sundhed, bæredygtighed og arkitekturpsykologi.

Søger du udgivelser, der ikke findes her på siden, er du velkommen til at kontakte mig.

Bøger

Tina Risager (red.) (2023):
Ledelse i demensomsorgen - Refleksioner over ledelse af kerneopgaven

I 2023 blev jeg spurgt af Tina Risager, om jeg ville bidrage til bogen Ledelse i demensomsorgen. Det blev jeg glad for, for demens er for mig - som for så mange andre - noget, jeg selv har haft inde på livet i familien.

Bogen er anderledes end så meget andet, der er skrevet om demens. For bogens fokus er, som titlen siger på ledelse i demensomsorgen. Her sondrer vi ikke mellem varme og kolde hænder. Her lægger vi til grund, at god omsorg og pleje hænger sammen med god ledelse.

Mit bidrag til bogen - det 12. kapitel - handler om Lederens arbejdsmiljø - om at lykkes og trives som menneske og leder. Kapitlet tager afsæt i en case, som mange ledere inden for demensomsorgen vil kunne genkende glimt af, og kapitlet indeholder efterfølgende en række refleksioner og begreber, der forhåbentlig kan inspirere til et bæredygtigt arbejdsliv som leder.

Ledelse i demensomsorgen er udgivet på forlaget Samfundslitteratur.

Mads Lindholm (2021):
Bedre - om verden efter pandemien

11. marts 2020 kunne have været en scene fra en dommedagsfilm - bortset fra, at det var virkelighed. Landet blev lukket ned. En dødbringende virus spredte sig med eksponentiel hastighed.

Der blev talt om frontlinjen. Den bestod af sygehuspersonalet, der iført heldragter hjalp patienter og smittede. Eller af plejehjemsmedarbejdere, plejepersonale og andre, der fik samfundets kritiske funktioner til at hænge sammen.

Jeg, derimod, oplevede hele situationen fra det, jeg i bogen kalder baglinjen. Som erhvervspsykolog sad jeg over for ledere, der havde brug for hjælp og sparring. Jeg sad over for mennesker, der kæmpede med sygdomsangst og pligtfølelse. Og jeg forsøgte at hjælpe organisationer med at få virke og hverdag til at fungere.

I bogen BEDRE beskriver jeg mine erfaringer fra baglinjen. Og jeg forsøger samtidigt at tegne konturerne af en tid efter pandemien, hvor vi forsøger at genopbygge samfundet i en mere bæredygtig variant.


Bogen er udgivet af WICE.


Mads Lindholm (2016):
God arbejdslyst.nu - Viden om det gode arbejdsliv

Psykisk arbejdsmiljø er på mange måder inspireret af den tilgang, vi i mange år haft til det fysiske arbejdsmiljø: En optagethed af at forebygge. Forebygge stress, mobning, konflikter.

Men et fravær af det svære er ikke nødvendigvis udtryk for en tilstedeværelse af det gode. Derfor skrev jeg bogen God arbejdslyst.nu, som er et forsøg på at finde et positivt sprog for trivsel og velbefindende i arbejdslivet.

I bogen beskæftiger jeg mig med mening, gode relationer, godt samarbejde, gode samtaler og gode rum og rammer til at udføre arbejdet. Og selvfølgelig kommer jeg også ind på stress, konflikter og mobning.

Bogen har jeg brugt som grundbog på mine kurser om god arbejdslyst.

Bogen er udgivet af WICE.

Mads Lindholm (2007):
Rumrejse. Kontoret fra kasse til klub

Mens jeg endnu læste psykologi, blev jeg optaget af de fysiske rammers betydning for vores relationer, velbefindende og samspil. Særligt var jeg optaget af en række organisationer, som brugte deres fysiske arbejdsplads på nye måder, der understøttede deres mål og strategi.

I bogen Rumrejse. Kontoret fra kasse til klub tager jeg på en rejse i et af de rum, som mange af os bruger størstedelen af vores arbejdsliv i: Kontoret.

Bogen ser på kontoret fra et arkitekturpsykologisk perspektiv og giver begreber og inspiration til, hvordan kan kontoret kan gentænkes og bruges på måder, der bedst understøtter det arbejde og liv, der finder sted.

Bogen har været forløbet for både mit speciale og for min ph.d.-afhandling og har på den måde haft en stor betydning for de områder, jeg efterfølgende har beskæftiget mig med.

Privat udgivelse.



Udvalgte rapporter

Mads Lindholm, Nadja Lagoni Holst, Maja Lausten og Maria Louise Pedersen (2017):
Trivsel og balance i byrådsarbejdet - En undersøgelse af, hvordan det er at være byrådsmedlem.

Rapporten undersøger arbejdspres og balance som byrådsmedlem. Rapporten baserer sig på interviews og stikprøveundersøgelser blandt mere end 30 byrådsmedlemmer i landets 4 største kommuner og derudover trækker på den tilgængelige litteratur på feltet.

Læs mere og download rapporten her...

Steen, C. B., Nørgaard, G. K., Hundborg, M., Klausen, O., Lindholm, M. (ed.) (2016):
Hvad er mening? – mening som motivation i arbejdslivet.
Aarhus: Krifa.

Hvordan skaber man mere mening? Og hvad gør man, hvis meningen forsvinder?

Det er blandt de spørgsmål, som rapporten Hvad er mening belyser. Rapporten, der er udarbejdet i samarbejde med WICE og Krifa, bygger på en omfattende undersøgelse med mere end 1.000 deltagere fra det danske arbejdsmarked, og er dermed en af de hidtil største undersøgelser af mening i arbejdslivet.

Læs mere og download rapporten her...

Mads Lindholm (2015):
Tryghedsskabende skadestue i et arkitekturpsykologisk perspektiv
WICE for Idéklinikken.
Region Nordjylland.

Rapporten udkom som den del af Region Nordjyllands arbejde med at forbedre skadestuens fysiske omgivelser.

Rapporten undersøger aktuel viden inden for arkitekturpsykologi og evidensbaseret design med henblik på at skabe et forskningsmæssigt grundlag for at skabe en mere tryg oplevelse for patienter og pårørende.


Afhandlinger

Strategisk indretning.

ErhvervsPhD-afhandling, 2012

I mit PhD-forløb har jeg beskæftiget mig med strategisk indretning af vidensvirksomheder. Jeg har undersøgt, hvordan vidensarbejde påvirker virksomheders indretning og hvordan det er muligt at skabe rum og rammer, der understøtter vidensarbejde.

Særligt har jeg interesseret mig for, hvordan det er muligt at bruge indretning som strategisk faktor, dvs. hvordan den fysiske indretning kan brugs til at nå de organisatoriske og ledelsesmæssige mål.

Projektet fandt sted som et ErhvervsPhD-forløb i et samarbejde imellem Aalborg Universitet og Ib Lindholm A/S.

Læs abstract her.

Ledelse nu. Frivillig ledelse i videnssamfundet (2008)

Sammen med Jesper Vandtved Jensen udgav jeg i 2008 rapporten Ledelse nu. Frivillig ledelse i videnssamfundet.

Rapporten er skrevet som hovedopgave på HD-studiet i ledelse og organisation ved Aalborg Universitet, og beskæftiger sig med det specielle ved frivillig ledelse.

Rapporten er en af de første store undersøgelser af frivillig ledelse i kirkelige børne- og ungdomsorganisationer og er blevet brugt som udgangspunkt for kurser, foredrag og inspirationsdage.

Hent rapporten her.

Tryghedsskabende skadestue i et arkitekturpsykologisk perspektiv.

Som speciale på psykologistudiet ved Aalborg Universitet, skrev jeg i 2007 Psyke og rum. Om rummet i psykologien og psykologien i rummet.

Afhandlingen drejer sig om, hvordan psykologien kan begribe betydningen af rummet i almindelighed og arbejdspladsen i særdeleshed.

Specialet består dels af en videnskabsteoretisk undersøgelse af psykologiens forhold til rummet og dels en undersøgelse af, hvordan psykologien kan forholde sig til arbejdsrummet som et bindeled imellem individ og organisation.

Hent specialet her.


Udvalgte artikler og andet


Mads Lindholm (2017):

Kirken og de nye fællesskaber.

Web-artikel på baptist.dk.

Mads Lindholm (2017):

Udfordrende og berigende.

Indlæg i NORDJYSKE d. 21. marts 2017 i anledning af International Downs Syndrom Dag.

Mads Lindholm (2016):

Mening med væksten.

Artikel i bladet baptist.dk

Mads Lindholm & Christian Steen (2016):

Ledelse med mening.

Kronik i NORDJYSKE.

Mads Lindholm (2015):

Menneske først.

"Synspunkt" i NORDJYSKE d. 21. marts 2015 i anledning af International Downs Syndrom Dag.

Mads Lindholm (2014):

Mennesker - med eller uden Downs.

Indlæg i Jyllands-Posten d. 21. marts 2014 i anledning af International Downs Syndrom Dag.

Mads Lindholm (2009): 

Dansk sundhed i 2020.

Vandt 1. præmie i Venstres konkurrence "Fremtidens sundhedsvæsen". 2009.

Mads Lindholm (2009): 

Mellem forskning og virkelighed.

3. præmie ved ErhvervsPhD Foreningens formidlingspris. 2009.

Mads Lindholm (2008): 

Tid til tiden?

Debatindlæg i Erhvervsbladet. Oktober 2008.