Bæredygtigt er bedre

Af: Mads Lindholm //


Bæredygtighed betyder, at vi bruger vores ressourcer på en sådan måde, at vi kan opfylde vores behov i nutiden uden at det går på kompromis med vores muligheder i fremtiden.

Bæredygtighedspsykologi er et felt inden for psykologien, der undersøger, hvordan man kan forstå og fremme bæredygtig adfærd.

Omstillingen til et bedre og mere bæredygtigt samfund er den største udfordring, vores tid står over for.

I den omstilling spiller den menneskelige faktor en afgørende rolle. Det kan bæredygtighedspsykologien hjælpe os med at forstå og kvalificere.

At leve i nutiden uden at det går på kompromis med fremtiden
Vi forstår ofte bæredygtighed synonymt med klima og grøn omstilling. Derfor retter fokus sig ofte på teknologiske muligheder og innovation, når det drejer sig om at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Men bæredygtighed er langt mere.

Bæredygtighed betyder, at vi bruger vores ressourcer på en sådan måde, at vi kan opfylde vores behov i nutiden uden at det går på kompromis med vores muligheder i fremtiden.

Det gælder miljø og ressourcer. Men det gælder i lige så høj grad vores sociale liv. At vi er i vores relationer på en måde, der ikke tærer på os selv eller den anden.

Menneskelig, eksistentiel og organisatorisk bæredygtighed
Hvis vores arbejdsliv resulterer i stress og nedbrudte sind, er det det modsatte af bæredygtigt.

Når kærlighedsforhold ender i vold, følelsesmæssig destruktion og angst, er det det modsatte af bæredygtigt.

Når handlinger giver tilfredsstillelse her-og-nu, men på bekostning af fremtidig behovsopfyldelse, er det det modsatte af bæredygtigt.

På den måde er det meningsfyldt at tale om menneskelig bæredygtighed, eksistentiel bæredygtighed, psykologisk bæredygtighed, organisatorisk bæredygtighed.

Bæredygtigt er bedre
Det skriver jeg mere om i min bog BEDRE – om verden efter pandemien, hvor jeg undersøger, hvordan vi med læringen fra corona kan skabe et bedre og mere bæredygtigt samfund.

Når jeg arbejder med organisationer og arbejdspladser er mit udgangspunkt, hvordan vi sammen kan skabe et bedre og bæredygtigt arbejdsliv.

Hvis du er blevet nysgerrig på feltet, så kig videre her på siden eller kontakt mig på ml@madslindholm.dk.